Однією з умов збереження та зміцнення здоров’я дитини, підвищення опору її організму до хвороб, і як наслідок успішності у навчанні є повноцінне харчування. Саме тому адміністрацією закладу приділяється велика увага даному питанню.
Раціональний
режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення
опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку
дітей, які виховуються у дошкільних навчальних закладах.
У
дошкільному навчальному закладі організовано триразовий режим харчування, в
літній оздоровчий період вводиться додатковий сніданок, під час якого діти
споживають соки, фрукти.
Під
час приготування страв дотримується потоковість виробничого процесу. Обробка сирих
та готових продуктів проводиться окремо, з використанням інвентарю відповідного маркування.
Закладка
продуктів проводиться кухарем у присутності старшої медсестри. При закладці
враховується фактична кількість дітей, про що робиться відмітка у меню -
вимозі. Контроль за організацією та якістю харчування в закладі, вітамінізацією
страв, закладкою продуктів харчування, кулінарною обробкою, виходом страв,
смаковими якостями їжі, санітарним станом харчоблоку, правильністю зберігання, дотримання термінів реалізації
продуктів здійснюється медичною сестрою і завідувачкою дошкільного навчального закладу.
Постійно тримають в полі зору наступні питання:оцінка якості продуктів та сировини, що надходять в ДНЗ, їх відповідність супроводжуючим документам, кількість та вагова відповідність; наявність сертифікату якості; відповідність виходу готових страв меню – вимозі; відповідність ваги та кількості страв раціону, що отримані помічником вихователя; встановлення ваги та відповідності дитячої порції та інше.
Питання
організації харчування в дошкільному закладі аналізуються, узагальнюються
наказом завідувача та розглядаються на педагогічних радах, виробничих нарадах,
загальних зборах, батьківських конференціях.
Основними
показниками якості та ефективності організації харчування в дошкільному
закладі є добре самопочуття дітей,
відсутність шлунково – кишкових захворювань, позитивні показники
антропометричних вимірів дітей, позитивні показники лабораторного контролю за
якістю харчування.
Основними
принципами організації харчування дітей в дошкільному закладі є:
·
правильний кількісний і якісний розподіл
їжі на окремі прийоми,
·
дотримання умов прийому їжі та правил
поведінки дитини під час прийому їжі.
·
енергетична цінність раціонів відповідно
до енерговитрат дітей
·
збалансованість та максимальна
різноманітність раціону;
·
адекватна технологічна та кулінарна
обробка продуктів та страв, що забезпечує їхні смакові якості та збереження
вихідної харчової цінності;
·
врахування індивідуальних особливостей
дітей (у тому числі того, що дехто з них не переносить окремих продуктів та
страв);
· забезпечення санітарно-гігієнічних норм, у тому числі дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв
Вихователі та помічники вихователів дошкільного навчального закладу також беруть активну участь в організації харчування дітей, формують у них культуру харчування та розуміння значення прийому їжі для нормального функціонування організму. Дітей привчають сідати за стіл охайними, з чистими руками, сидіти за столом правильно та користуватись столовим приладдям (столовою, чайною ложками та виделкою). Дітей середньої та старшої груп навчають чергувати: сервірувати столи, збирати використаний посуд, використовувати санітарний одяг
Комментариев нет:
Отправить комментарий