Якщо хочеш передбачити майбутнє – створи його сам.

Інклюзивна освіта – перспектива нова.
Хоч різні можливості – рівні права!
Кожна дитина – це цілий світ,
Освіта, повага і рівність для всіх!

четверг, 8 октября 2020 г.

 


ОСЬ ДЕКІЛЬКА ПОРАД БАТЬКАМ ПРО ТЕ, ЯК МОЖНА РОЗВИВАТИ ЛОГІКО-МАТЕМАТИЧНЕ МИСЛЕННЯ ДИТИНИ У НЕВИМУШЕНІЙ «ДОМАШНІЙ» ОБСТАНОВЦІ, ПІД ЧАС ПОВСЯКДЕННОГО СПІЛКУВАННЯ.

НА ПРОГУЛЯНЦІ

• На прогулянці звертайте увагу дитини на цифри на будинках, машинах, рекламних щитах, вивісках. Називайте малюкові цифри, які бачите, і просіть, щоб він їх повторив. Для цього пограйте у гру «Відлуння»: нагадайте своєму маляті, що ви як луна «повторює» останні слова, і запропонуйте йому на певний час стати такою луною. Наприклад: «Я скажу чотири, а ти повториш за мною двічі (тричі...) «чотири», «чотири»...

У КІМНАТІ

• Коли дитина просить, щоб ви почитали їй улюблену казку, оповідання, віршик, перед тим як задовольнити її прохання запропонуйте їй знайти відповідну сторінку за номером.

• Якщо ви зібралися пересадити кімнатні квіти, запропонуй дитині взяти участь у процесі: підібрати горщики відповідного розміру, полічити їх, можна розкласти перед нею горщики різні за розміром і дати завдання скласти їх один на один за принципом пірамідки.

НА ПРИРОДІ

• Виїжджаючи з дітьми на природу можна зайняти їх пошуками камінчиків з діркою, які, за словами людей, приносять щастя тому, хто їх знаходить. Камінчики можна лічити, групувати за розміром, кольором, нанизані на нитку, порівняти, чиє намисто найдовше шляхом накладання одне на одне.

Цікаво буде оголосити конкурс на знаходження найменшого чи найбільшого камінчика.

З шишок, каштанів, камінців, листочків, гілочок попросіть дітей викласти якусь геометричну фігуру.


Під час спостережень за деревами, спонукайте дитину лічити кроки до дерева (точний окомір), листочки на дереві, пташок, які прилетіли чи відлетіли.

Для розвитку орієнтування просторі запитуйте малюка, у який бік хиляться гілочки, коли дме вітер, - вправо чи вліво, знайти найвищий дуб; обійняти найтовстіше дерево; виміряти мотузкою товщину клена та прикласти до умовної мірки; викласти з листочків велике та маленьке коло, найдовшу, найкоротшу доріжку.

ІГРИ НА УПІЗНАВАННЯ

• Запропонуйте дитині пошукати навколо себе предмети, що мають форму яких-небудь геометричних фігур.

• Запропонуйте дитині на дотик дістати з мішечка предмет певної форми.

• Покажіть дитині декілька геометричних фігур. Попросіть її заплющити очі й заховайте одну з них. Запитайте, що саме заховане.

МАЛЮНКИ З ФІГУР

Запропонуйте дитині самій, олівцем чи фломастерами, намалювати, використовуючи тільки геометричні фігури, різні картинки. Почати краще з будиночків, казкових веж і машинок. А далі надайте дитині можливість обирати самій.

Грайте й розвивайте логіку!



Комментариев нет:

Отправить комментарий

Як захистити себе та рідних від COVID-19:

  Щоб уберегти себе та своїх близьких, необхідно чітко дотримуватися відповідних рекомендацій. Не займайтеся самолікуванням і одразу звертай...